Elektrische auto's met financial lease

03 februari 2021 overig
chrysler

De meeste elektrische auto’s worden zakelijk aangeschaft. Dit komt vooral doordat er voor zowel de bestuurder als de ondernemer financiële voordelen aan zitten. Een aantal van deze voordelen hebben we voor je op een rijtje gezet. 

Bij financial lease betaal je als ondernemer alleen maandelijks rente en aflossing. Het maandbedrag is exclusief verzekering, onderhoud, reparatie etc. Naast de gebruikelijke voordelen van lease komen er voor elektrische lease nog eens extra financiële voordelen bij, bijvoorbeeld de gunstige laadtarieven per kWh ten opzichte van benzine of diesel. 

Wanneer je als ondernemer een elektrische auto aanschaft via financial lease mag je gebruik maken van de milieu-investeringsaftrek (MIA)Hiermee mag je een bepaald percentage van het aankoopbedrag aftrekken van de brutowinst, waardoor je uiteindelijk minder winstbelasting afdraagt. 

Wanneer je als werknemer een elektrische auto van de zaak rijdt en deze privé gebruikt dan moet je voor dat gebruik bijtelling betalen. Dat bijtellingspercentage ligt voor elektrische auto’s lager dan bij auto’s die rijden op fossiele brandstoffen. In 2021 ligt het bijtellingspercentage op 12% over de eerste € 40.000,- van de cataloguswaarde. Daarboven is het percentage 22%.