De verschillen tussen een btw- en marge-auto

03 juni 2021 overig
chrysler

Wanneer je als ondernemer een financial lease wilt afsluiten is het belangrijk om te weten of de leaseauto een btw of marge-auto is. Het type auto is namelijk bepalend of je wel of geen btw moet afdragen. Wanneer je ervoor kiest om een btw-auto te leasen moet je bij de aankoop over de aanschafprijs de btw betalen, deze mag je later terug terugvorderen. Bij een marge-auto betaal je geen btw bij de aankoop. De aanschafprijs van een marge-auto is altijd inclusief de eerder betaalde btw. Maar wat is nu precies het verschil tussen een btw of marge-auto? We leggen het graag aan je uit. 

Btw-auto 

De aanschafwaarde van een btw-auto is excl. btw. Op het moment dat je een btw-auto aanschaft is de btw hierdoor nog niet betaald. Deze betaal je samen met de aankoopsom. Nadat je de btw betaald hebt kun je deze op een later moment terugvorderen bij de belastingdienst. Ben je geïnteresseerd in een btw-auto? Neem eens een kijkje bij ons ruime aanbod

Marge auto 

De aankoopsom van een marge-auto is inclusief eerder betaalde btw. Hierdoor is de auto vrij van btw en hoef jij als ondernemer deze niet meer te betalen. Een marge-auto is daarom geschikt voor iedereen en niet alleen voor bedrijven die niet btw-plichtig zijn. Interesse in een marge-auto? Bekijk ons ruime aanbod.

Het verschil tussen een btw- en marge-auto

Het grootste verschil is de btw. Iedere nieuwe auto die in Nederland wordt geleverd, wordt btw opgeheven. Deze btw moet betaald worden. Ondernemers moeten ook de btw betalen bij aankoop, alleen kunnen deze vaak terugvorderen bij de belastingdienst. Op het moment dat een btw-auto alleen zakelijke eigenaren heeft die de btw terug mogen vorderen, blijft het een btw-auto. Als een btw-auto eigendom van een particulier is geweest, wordt en blijft het een marge-auto doordat de btw betaald is. Deze btw is ook niet teruggevorderd. Wanneer je als ondernemer een marge-auto aanschaft is het vervolgens niet mogelijk om alsnog de btw terug te vorderen. 

Vrijstelling van de btw bij btw-auto? 

Wanneer jouw bedrijf is vrijgesteld van btw en valt onder de vrije beroepen kan het mogelijk zijn om jouw bedrijfsauto 100% te financial leasen, inclusief de btw. Of je hierbij voor een btw- of marge auto kiest maakt geen verschil. De uitzondering geld voor de volgende vrije beroepssectoren: 

  • Gezondheidszorg
  • Financiële diensten en verzekeringen 
  • Beleggingsgoud
  • Juridisch advies 
  • Journalistiek 
  • Onderwijs
  • Radio en TV
  • Sociaal culturele instellingen 

Bijtellingsregeling btw- & marge-auto (2021)

Wanneer je een financial lease hebt afgesloten en je auto naast zakelijk ook privé gebruikt moet je bijtelling betalen. De bijtellingsregeling voor btw en marge-auto’s is gelijk. Bij de bijtelling heeft de btw geen invloed. We kijken hierbij naar de cataloguswaarde van de auto. Het huidige bijtellingstarief voor brandstofauto’s ligt op 22% bijtelling over de cataloguswaarde. Voor elektrische auto’s ligt het bijtellingspercentage op 12% over de eerste €40.000,00 van de cataloguswaarde. Hierboven hanteren we hetzelfde percentage van 22%.

Interesse in het financial leasen van een btw- of marge auto? Bekijk ons ruime aanbod of neem contact met ons op. Onze leaseadviseurs helpen je graag en geven passend advies.