Voordelen van Sale en Leaseback

11 augustus 2021 Aankooptips
chrysler

Sale and Leaseback houdt in dat je na akkoord uw auto op papier aan de bank verkoopt, hier dan een x bedrag voor krijgt, máár wel jouw huidige auto kunt blijven rijden. Kortom door Sale and Leaseback kun jij blijven rijden in je eigen auto en beschik je direct over extra vermogen voor jouw onderneming. Deze optie biedt je een snelle mogelijkheid om zonder jaarcijfers een buffer op te bouwen voor jouw onderneming of privé situatie. Je betaalt maandelijks een bedrag af net als met onze wel bekende vorm Financial Lease en profiteert tegelijkertijd van fiscale voordelen, zoals volledige renteaftrek!

 

Voordelen Sale

Stel je eens voor … dat je je eigen auto kunt verkopen omdat je het geld hard nodig hebt, maar er wel in kunt blijven rijden alsof er nooit niks verkocht is .. sterker nog, je hoeft het je niet voor te stellen want het kan! Jij kunt je auto verkopen en hier alsnog in blijven rijden. Maar hoe? Je verkoopt simpel weg je auto aan de bank, ontvangt een leuk bedrag, met de auto als onderpand. Je betaald hierna enkel de auto in termijnen af. Praktisch gezegd lease je je eigen auto dus door middel van Financial Lease. In de tussentijd kun je er gewoon zoals je eerst ook al deed in blijven rijden. Laten we het nog mooier maken .. er zit ook dan geen kilometerbeperking op

 

Voordelen Leaseback

 

De afschrijving van een lease auto

Bij een Financial Lease ben jij direct economisch eigenaar van de auto; Bij een Operational Lease of Shortlease ben je slechts “Huurder”. Het feit dat je economisch eigenaar van de lease auto bent betekent dat je de aanschafprijs van de auto op jouw balans mag zetten. Gedurende de looptijd van het leasecontract loopt mag je daarnaast deze kosten ook nog jaarlijks afschrijven. Deze afschrijvingskosten verlagen je totale winst en zorgen dus op hun beurt weer voor allerlei fiscale voordelen.

 

Investeringsaftrek

Ondernemers kunnen in veel gevallen gebruik maken van de investeringsaftrek: dit is een bedrag dat je van de winst af kunt trekken wanneer je in bedrijfsmiddelen (In dit geval een auto van de zaak) hebt geïnvesteerd. Deze investeringsaftrek komt ook nog eens bovenop de mogelijkheid tot jaarlijks afschrijven en dat maakt het investeren in jouw onderneming nog aantrekkelijker. 
Zo kun je elk jaar een groot deel terugkrijgen waardoor je jouw auto als het ware ‘voordeliger’aflost.

 

De renteaftrek

De Rente van een Financial Lease is fiscaal aftrekbaar wanneer er sprake is van een zakelijke lening. Aangezien Financial Lease overeenkomsten zakelijk zijn, mag je de betaalde rente van jouw winst aftrekken. Dit levert nog meer voordeel op. Een keer per jaar (of in sommige gevallen maandelijks) boekt jouw accountant de door jou betaalde rente van de passiva (het bruto lease bedrag) over naar de kosten. De rentekosten van jouw leasecontract zijn directe bedrijfskosten. De boeking van de rente gaat ten koste van je bedrijfsresultaat waardoor je hierover geen inkomstenbelasting betaalt.

 

De btw terugvorderen

Bij jouw Financial Lease krijg je de mogelijkheid om de bij aankoop betaalde btw terug te vragen.
Je kunt de btw in één keer terugvorderen en dat betekent dat je geen btw over jouw maandtermijn hoeft te betalen
Belangrijk: Je kunt de BTW natuurlijk alleen terugvorderen bij BTW auto’s. Bij marge auto’s kan dit niet
Netto draag je op deze manier alleen btw af over jouw ‘toegevoegde waarde’ van de verkoopprijs min uw inkoopkosten.

 

Meer weten over Sale en Leaseback? Neem contact op en onze leaseadviseurs helpen je graag.