Extra vakantie voor VDL is afgelopen

27 augustus 2021 Achter-de-schermen
chrysler

De corona virus heeft niet alleen gevolgen gehad voor onze vakantie plannen, maar ook voor auto productie over de hele wereld. Hier in nederland voor autofabriek VDL Nedcar zal de productie van BMW's en Mini's maandag weer op starten. Eigenlijk zou de fabriek deze week weer gaan draaien - na de zomervakantie - maar chiptekorten dwongen het bedrijf die heropening uit te stellen.

De chiptekorten zijn vorig jaar aan het begin van de coronavirus begonnen toen er verwacht werd dat de vraag naar chips in totaal zou dalen, en voor auto's gebeurde dit ook. Bij andere apparaten zoals spel computers, laptops, mobiels, tv's was dit echter niet het geval aangezien we toen ook thuis moesten werken. Hierdoor ontstond de situatie dat producenten minder chips gingen maken terwijl de totale vraag met 5,1% steeg in 2020.

Schaarste aan halfgeleiders is een groot probleem in de auto-industrie aangezien er in 1 auto tot wel 3000 chips gaan, die alles regelen van navigatie, bluetooth, cruisecontrol noem het maar op. Tekorten dwongen VDL Nedcar, dat voor BMW auto's in elkaar zet, al eerder dit jaar de productie te staken.

Een woordvoerder van moederbedrijf VDL zegt dat de toevoer van componenten de komende tijd waarschijnlijk nog onzeker blijft. Het bedrijf kan vooralsnog slechts een week vooruitkijken wat betreft de levering van materialen.

Vrijwel alle grote merken hebben in de productiecapaciteit moeten snijden doordat er te weinig chips voorhanden waren. Daimler, het Duitse moederbedrijf van Mercedes, verlengt volgende week zijn regeling waardoor medewerkers van stilgelegde fabrieken in Duitsland en Hongarije met verlof moeten. In Duitsland vult de overheid de salarissen dan aan via een vorm van deeltijd-WW.

Hoewel het onduidelijk is hoelang dit precies nog gaat duren schatten sommige experts dat het nog tot 2023 kan duren. Dit is omdat het maken van een chip een moeizaam process is, een processor maken kan bijvoorbeeld tot 2 maanden duren en een nieuwe productie lijn opzetten kost ook tijd.

Kortom voorlopig zullen we allemaal geduldig moeten wachten op onze nieuwste auto's of toch gaan voor een auto uit 2019 of 2020.