Elektrisch rijden. Nu overstappen of toch even wachten?

29 september 2021 Aankooptips
chrysler

Elektrisch rijden is bezig aan een stevige opmars. Hoewel de auto’s met benzine of diesel nog niet helemaal verboden zijn, lijkt het wel die richting op te gaan. Dit betekent ondernemers betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden. Is elektrisch rijden nu al iets waar je aan moet beginnen of blijf je zo lang mogelijk doorrijden met je huidige bedrijfsauto, bestelbus of complete zakelijke vloot op benzine of diesel? Het is belangrijk om een aantal factoren in acht te nemen als je een keuze maakt. Zodat je weet welke keus het beste bij jou past.

Waarom zou je wachten?

Het eerste dat zal opvallen is een nieuwe elektrische auto of bestelbus een hogere aanschatprijs zal hebben dan de gemiddelde benzine of diesel bedrijfsauto. Dat is een nadeel, zeker wanneer je een bredere zakelijke vloot wilt laten vervangen. De Volkswagen ID3 heeft de afgelopen maanden veel ondernemers overgehaald om toch de overstap te maken, omdat de instapprijs relatief laag is vergeleken met van de instapprijzen van andere EV’s. Als je als ondernemer niet direct een groot bedrag wilt uitgeven heb je natuurlijk altijd de optie om  elektrische auto’s te leasen. De zakelijke leasemarkt wordt op dit moment namelijk gedomineerd door de elektrische auto’s.  

Staatssecretaris Van Weyenberg trekt 28 miljoen extra uit voor de aanschaf van een elektrische bestelbussen. Ondernemers kunnen nu al tot 5000 euro subsidie krijgen bij de overstap naar een elektrische bestelbus. De verwachting is dat steeds meer ondernemers daar gebruik van willen maken, in aanloop naar 2025. Steden mogen dan ook zones aangezen waar alleen elektrische bestelbussen mogen rijden. In de jaren 2023 en 2024 zal het kabinet extra fondsen beschikbaar maken om de overstap voor de timmerman, pakketbezorger of glazenwasser aantrekkelijker te maken.

Waarom nu overstappen?

Wanneer het gaat om de voordelen van elektrisch rijden, dan komen we eigenlijk direct bij de maandelijkse en jaarlijkse kosten uit. Bijvoorbeeld wegenbelasting, kosten per kilometer, maar vooral op het vlak van de onderhoudskosten zijn de voordelen overduidelijk.

In een verbrandingsmotor zitten veel bewegende delen. Al deze onderdelen zijn gevoelig voor slijtage en moeten op den duur vervangen worden, tenzij zij al eerder kapotgaan en vervangen moeten worden. Aangezien benzine en diesel motoren een ingewikkelder zijn, kunnen de kosten flink oplopen. Denk aan het vervangen van een riem van een Volkswagen of Audi waarbij de complete voorkant van de auto eraf moet om bij de riem te kunnen komen.

Bij de elektrische auto vind je veel minder bewegende onderdelen. De elektrisch aangedreven auto heeft daardoor veel minder onderdelen die met regelmaat vervangen moeten worden. Nu is het wel zo dat bepaalde onderdelen wel aanzienlijk duurder kunnen zijn, bijvoorbeeld een nieuwe accu of autobanden met wangbescherming om het extra gewicht van het accupakket te kunnen verdragen.

Worden alle kosten bij elkaar opgeteld, dan is de elektrische auto aanzienlijk goedkoper in het onderhoud. Praktisch wanneer je niet te veel maandelijks terugkerende kosten wilt én wanneer je gewoon wilt kunnen rekenen op je auto.

Conclusie

Waar eerder nog veel ondernemers twijfelden over een mogelijke overstap naar elektrisch rijden, zijn er nu steeds meer bedrijven die de stap serieus overwegen. Het is op dit moment al lonend om als zakelijk rijder te kiezen voor een auto op stroom. Enerzijds vanwege de kostenbesparing, anderzijds (en zeker niet minder belangrijk) ook vanwege het imago van je bedrijf. 

Even wachten kan zorgen voor een grotere besparing op de kosten, omdat het aanbod aan elektrische modellen toeneemt en de prijzen op de occasion markt zullen dalen, waardoor er meer mogelijkheden zullen zijn voor iedereen die interesse heeft. 

Het beste advies is de cijfers eens op een rijtje te zetten. Wil je een zakelijke EV leasen? Wat zijn je huidige kosten voor transportmiddelen en wat zou dit worden met de elektrische auto? Door de cijfers naast elkaar te zetten, kun je zien hoeveel je bespaart en hoelang het duurt voordat jouw elektrische auto zichzelf terugverdiend heeft.