Leasautoverzekering, hoe werkt dat?

16 september 2021 Achter-de-schermen
chrysler

Overweeg je om een auto zakelijk te leasen? Dan heb je een leaseautoverzekering nodig. En dat is net anders dan een ‘gewone’ autoverzekering. Daarbij heb je tegenwoordig ook verschillende soorten leasecontracten. Maar waar let je op? En hoe sluit je een passende autoverzekering af?  

Soort leasecontractJe autoverzekering vergelijken met een leaseauto gaat dus niet zoals met een particuliere auto. De vraag is ook of jij zelf een verzekering ervoor moet afsluiten. Dat ligt vaak aan het soort leasecontract dat je afsluit. Zakelijk kan je kiezen uit:  

  • Operational lease: Met operational lease blijft de auto op de naam van het leasebedrijf staan. Dit betekent dat de auto, zowel juridisch als economisch, eigendom is van de leasemaatschappij. Je hoeft dan ook niet zelf te zorgen voor een autoverzekering, dat doet de maatschappij. Net zoals het onderhoud.
  • Financial lease: Bij een financial leasecontract is de auto alleen juridisch gezien eigendom van de leasemaatschappij. Dit betekent dat je wel zelf verantwoordelijk bent voor een leaseautoverzekering én voor het onderhoud.

Dekking leaseautoverzekering

Als je een auto least, is de auto (nog) niet geheel van jou. Als er schade ontstaat of je auto wordt gesloten, dan bestaat de kans dat de leasemaatschappij geld van jou kan opeisen. Als er zoveel schade is aan de auto en hij wordt total loss verklaard, dan kunnen leasemaatschappijen de volledige restschuld opeisen. Dat kan een flink bedrag zijn. Daarom goed om te kijken naar welke dekking je neemt. Als je namelijk niet allrisk bent verzekerd, dan worden schades door vandalisme of eigen schuld niet vergoed.  

Houd rekening met nieuwwaarderegeling

Bij het afsluiten van een leaseautoverzekering, is het belangrijk rekening te houden met een goede nieuwwaarderegeling. Met deze regeling krijg je een bedrag vergoed dat hoog genoeg is om dezelfde auto nieuw te kopen als die gestolen wordt of je de auto total loss rijdt. De nieuwwaarderegeling verschilt per verzekeraar. De lengte van de regeling kan variëren tussen de 1 en 3 jaar. Heb je geen nieuwwaarderegeling, maar wel een allriskverzekering? Dan krijg krijg je alleen de dagwaarde van de auto uitgekeerd. En dat is vaak een lager bedrag. De kans bestaat dan dat je de volledige schuld bij de leasemaatschappij daar niet mee kunt aflossen.